בתקופות בהן הייתי בהריון ספירות הדם לא היו אופטימליות לאורך זמן. תוספי תזונה עזרו אך לא בצורה אופטימלית כמו שקיוויתי שיעזרו. אחרי קריאה ברשת התבססתי על כמה מאמרים והוספתי להם כמה תוספות משלי על סמך ניסוי וטעיה שלי על עצמי. כמובן שחלק מהעצות במאמרים היו קצת יותר קשות ליישום (הורדת מתוקים ומוצרי חלב למינהם), אבל הפחתתי כמויות ושמתי דגש על המזונות הטובים. אחרי כמה חודשים של תזונה מוקפדת, הגעתי ללידה עם ספירת דם טובה בערכי ההמוגלובין והטסיות.
מהן טסיות?
טסיות או טרמבוציטים (PLT בטפסי בדיקות הדם) הן תאי דם הנוצרים במח העצם. לתאים אלה יש צורה של צלחת. הם חסרי צבע. יש להם תפקיד חשוב מאוד בתהליך קרישת הדם. כאשר נגרם דימום מפציעה בגוף, הטסיות מגוייסות למקום הפציעה ומשנות את צורתן מעגולה לדמויית-מחט, ונצמדות לדופן כלי הדם הקרוע, ויחד עם סיבי פיברין יוצרות מעין פקק הסותם את הקרע. אפשר לדמות זאת לאבני בניין ומלט המחבר בינהן. האבנים בונות קיר שסוגר את הדימום וסיבי הפיברין הם המלט שמדביק את הלבנים לקיר יציב.
מהי רמת טסיות נורמאלית?
ספירת טסיות נורמאלית בגוף האדם נמצאת בטווח של 150,000 – 400,000 למיקרו-ליטר של דם.
תא טסית רגיל יכול להיות פעיל עד עשרה ימים, שלאחריהם הוא מת ומפורק ע"י הכבד. כאשר רמת הטסיות בדם צונחת מתחת לרמה מסויימת – מצב זה קרוי טרומבוציטופניה. מצב זה מסוכן מאחר וקרישת הדם נפסקת, ואובדן דם גדול יכול לנבוע גם מפציעות קלות. אובדן דם זה יכול לגרום לאנמיה.
לקראת הלידה יש לבדוק את רמת הטסיות. אם רמת הטסיות יורדת מתחת ל- 100,000 לא ניתן לקבל אפידורל מחשש לדימום בעמוד השדרה. מעבר לכך יש סכנה של דימום יתר בשלב השלישי של הלידה שבו השליה נפרדת מקיר הרחם. כאשר השליה נפרדת מהרחם, כלי הדם אשר חיברו בין השליה והרחם מדממים. כיווץ הרחם סוגר אותם, אך גם לטסיות, כמו בכל מקרה של דימום בגוף, יש תפקיד בעצירת הדימום.
ירידה ברמת הטסיות בזמן ההריון
בזמן ההריון, הגוף מייצר יותר פלסמה כך שנפחה עולה. היות ונוזל הפלסמה גדל בכמותו מהר יותר מקצב התרבות הטסיות, נוצר מצב טבעי לחלוטין שבו הדם הופך להיות דליל יותר. התוצאה בבדיקות הדם היא ספירה נמוכה של טסיות בזמן ההריון. מצב זה נקרא טרומבוציטופניה הריונית. Gestational thrombocytopenia (GT). טרומבוציטופניה מוגדרת כרמה של 150,000 טסיות למיקרוליטר ומטה. כ- 6-7% מהנשים בהריון סובלות מטרומבוציטופניה. לרוב לרמה של 150,000-100,000 טסיות אין כל משמעות או השפעה על מהלך ההריון והלידה. ברמות נמוכות יותר של טסיות, מתחת ל-100,000 (1-2% מהנשים) מתבצע מעקב תכוף יותר אחר רמת הטסיות, ויתכן כי לרמה שכזו תהיה השפעה על מהלך הלידה. למשל, ברמות שמתחת ל-100,000 לא נהוג לבצע הרדמה אפידורלית. ברמות נמוכות עוד יותר, מתחת ל-50,000, יש סכנה לדימומים לפני, במהלך ולאחר הלידה, ונהוג לעקוב אחר האישה באופן תכוף, לעיתים אף באשפוז.
הסיבות לירידה בערכי הטסיות בזמן ההריון: (הגוף לא עומד בקצב הייצור, או הרס ומוות של טסיות)
- טרומבוציטופניה האופיינית להריון עקב עלייה בנפח הפלסמה בדם.
- אנמיה.
- מחלות אוטואימוניות, בהן הגוף מייצר נוגדנים כנגד הטסיות והורס אותן. לדוגמא: Systemic lupus erythematosus (SLE), idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP) rheumatoid arthritis . לעיתים מחלות אוטואימוניות מחריפות עקב ההריון.
- רעלת הריון קשה שמדרדרת לתסמונת HELLP.
ישנן עוד סיבות להרס/ ירידה בערכי הטסיות אך הן לא קשורות בלעדית להריון, ולכן איני מפרטת אותן במאמר זה.
כיצד אפשר להעלות את רמת הטסיות באמצעות תזונה?
מרבית המאכלים המזינים שמשפרים את תפקוד מערכת החיסון, ומפחיתים את רמת הדלקת בגוף יכולים לעזור בהעלאת רמת הטסיות בדם.
- מזונות מלאים ולא מעובדים (שבהם השכבה החיצונית של הגרעין לא קולפה ויש בה סיבים תזונתיים וסובין. בסובין טמונים מרכיבי תזונה חשובים ביותר: ויטמינים מקבוצת B, אבץ, סידן, מגנזיום ועוד.) הם: אורז חום, חיטה מלאה ומוצריה, שעורה, שיבולת שועל ועוד.
- מזונות נוגדי חימצון: פלפל אדום מתוק, גזר ובטטה, עגבניה, ברוקולי, תרד, רימון, פירות יער (פטל, אוכמניות דומדמניות), פירות הדר, תרד, פטריות שיטאקי וריישי טריות ומיובשות.
- מזונות עשירים בחומצת השומן אומגה 3 – רכיב תזונה זה מחזק מאוד את מערכת החיסון, ועוזר להעלות את רמת הטסיות בדם. מקורות להשגתו מהחי: דגים מהים הצפוני: סלמון, סרדינים וטונה (לא מקופסא). מקורות מהצומח: שמן פשתן, אגוזי מלך, זרעי דלעת, עשבי בר כמו רגלת הגינה (ריג’לה). חשוב לציין כי לאחרונה נמצא כי כמוסות של אומגה 3 המופקות משמן דגים הכילו גם רעלנים שנספגו בדגים עצמם כתוצאה מזיהום האוקינוסים, ולכן אם רוצים לקחת תוספים, עדיף שהם יהיו ממקור צמחי. בתזונה הכוללת דגים ריכוז האומגה נמוך יותר וגם ריכוז הרעלנים (רוב הרעלנים נספגים ונשמרים בתאי השומן).
- ירקות עליים ירוקים כגון חסות מסוגים שונים, כרוב, סלרי ואצות מכילים רמו גבוהות של סידן וויטאמין K שעוזר בקרישת הדם. עלי ירבוז ועלי חילבה מיובשים יכולים גם הם לסייע בשיפור רמת הטסיות.
- מזונות אורגניים: מזונות אורגניים אינם מכילים חומרי הדברה, העלולים להחריף מחלות אוטואימוניות ולהוריד את רמת הטסיות בדם. בנוסף, הם אינם מכילים תוספים לשימור טעם וריח וחומרים משמרים שמגבירים את פעילות הרדיקלים החופשיים בגוף וגורמים למחלות דלקתיות.
טיפ קטן הנוגע לאכילה: בכדי שהמזונות יתעכלו בצורה מיטבית והערכים התזונתיים שלהם יועילו במלואם חשוב לאכול בקצב איטי, ללעוס היטב את האוכל. לשתות הרבה מים בטמפרטורת החדר, לאורך כל היום על מנת לשטוף את הרעלים מהגוף. מים חשובים באספקט נוסף – התייבשות עלולה לגרום לצירים.
מזונות שמהם יש להמנע:
- משקאות אלכוהוליים: מלבד העובדה שצריכת אלכוהול עלולה לפגוע בעובר ובהתפתחותו ברחם, האלכוהול מעכב את ייצור הטסיות במח העצם.
- יש להמנע או להפחית במידת האפשר צריכה של מזונות מטוגנים או שמנוניים המכילים שומני טראנס, כמו עוגות קנויות וחטיפים למינהם שמפרים את האיזון החומצי בגוף.
- יש להמנע או להפחית צריכה של סוכרים מזוקקים ופחממות ריקות המגיעים בממתקים וחטיפים. גם מיצים ממותקים ושתיה קלה אינן מומלצים מאחר וגורמים להגברת החומציות בגוף והפרת האיזון החומצי. בנוסף, צריכת משקאות אלה בזמן ההריון עלולה לגרום להתקפי צרבת קשים.
- יש להמנע או להפחית צריכה של מוצרי חלב: חלב ניגר, יוגורט, גבינות לבנות וצהובות וגלידות על בסיס חלב. מזונות אלו גורמים ליצירת ליחה, שעלולה להגביר ולהחריף מחלות אוטואימוניות. יש להוריד מזונות אלו מהתפריט במיוחד אם יש רגישות ללקטוז או אלרגיה למוצרי חלב.
- יש להמנע מצריכה של בשרים בעלי תכולת שומן גבוהה ובשרים מעובדים כגון נקניקיות נקניקים ופסטרמות למינהם מאחר והם מכילים שומנים רוויים אנטיביוטיקה והורמונים.
- לא לאכול מאכלים שגורמים להרגשה רעה.
רשימת מקורות:
- Diet to balance platelet level in your body- Rashmi Cherian
- ספירת דם – פורטל יולדת
- טסיות דם – ויקיפדיה